ERZİNCAN COGRAFYA
COĞRAFİ KONUM VE ÖZELLİKLERİ
Erzincan il merkezi 39° 45' 12" kuzey paralelleri ile 30° 20' 28" doğu meridyenlerinin kesiştiği noktada yer almaktadır. 11.903 km² olup, deniz seviyesinden yüksekliği ise 1185 m. dir.
Doğu Anadolu Bölgesinde, bölgenin Yukarı fırat Bölümünde yer alan Erzincan’ı, doğuda Erzurum, batıda Sivas, güneyinde Tunceli, güneydoğusunda Bingöl, güney batısında Elazığ-Malatya, kuzeyde Gümüşhane-Bayburt ve kuzeybatıda Giresun ili çevreler.
İl’in ilçeleri: Çayırlı, İliç, Kemah, Kemaliye, Otlukbeli, Refahiye, Tercan ve Üzümlü’dür.
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ
Erzincan İl’i genellikle dağlar ve platolarla kaplıdır. Dağlar çeşitli yönlerde, belli bir sıira içerisinde uzanır. Güneybatıdan Munzur, kuzeybatıdan Refahiye dağları il alanına girer. Doğudan Erzurum’dan gelerek gelerek, batıya doğru uzanan Karasu ve Kop Dağları, İl alanını derinlemesine, aralarında geniş düzlükler bırakacak şekilde böler.
Dağg sıraları arasındaki çukurlarda yer alan ovalar ve düzlükler boğazlarla birbirine bağlanmış durumdadır. Ovalar ve dağ sıraları arasına akarsular yarılmış, dalgalı platolar yerleşmiştir.
Dağlar; İl topraklarının yaklaşık %60’ını kaplar. Keşiş Dağları, İl’in en yüksek noktasını (3537 m.) oluşturmaktadır. İl’deki diğer önemli zirveler şunlardır. Köhnem Dağı 3045 m., Sipikör Dağı 2666 m., Mayram Dağı 2669 m., Kop Dağı 2963 m., Mülpet Dağı 3065 m., Munzur Dağgları 3449 m., Kazankaya Dağı 2531 m., Ergan Dağı 2531 m., Dumanlı Dağları 2618 m., Coşan Dağı 3976 m. dir.
OVALAR
Erzincan ilinde ovalar, doğu-batı ve kuzey-güney doğrultusunda uzanan dağ sıraları arasındaki çöküntü alanlarında yer alır. Ovalar birbirine, boğazlarla bağlanmıştır.
Doğu Anadolu'nun, Yukarı Fırat Bölümünde yer alan Erzincan Ovası, doğu-batı yönünde uzanır. Denizden yüksekliği 1218 m. olan ovanın uzunluğu 40 km., toplam alanı ise 500 km²'dir.
Kuzeyinde, doğu-batı yönünde uzunan bir fay hattı vardır. Igdır Ovası, dışta bırakılacak olursa, Karasu-Aras Vadisinin en alçak ovasıdır.
Kalın bir alivyon tabakasıyla kaplı olan ovada, hem sulu, hem de kuru tarım yapılabilmektedir.
Karasu vadisinin iki yanında Sansa Boğazına dek olann alandaki çok sayıdaki düzlükler, Tercan Ovalarını oluşturur. En genişi 180 Km²'lik alanlı, Pekeriç, Ovasıdır. Denizden yüksekliği 1450-1500 m. olan bu ova, kalın bir alüvyon tabakasıyla örtülmüştür.
YAYLALAR
İl toplam alanının, yirmide birini yaylalar kaplamaktadır. güneyde Munzur Dağlarının uzantıları üzerinde, özellikle Koşan Dağı yöresindeki yaylalar, seyrek ve kısa otlarla kaplıdıir. Yer yer meşeliklere de rastlanmaktadır. Daha doğuda Erzurum-Erzincan-Bingöl sınırında bulunan Cemal Dağlarının, Erzincan da kalan uzantıları üzerinde, verimli yaylalar bulunmaktadır. Sulak olan bu yaylalar, yüksek otlarla kaplıdır.
Tercan'ın doğusunda, Tuzla Suyunun kuzeyi boyunca Dumanlı Dağı üzerindeki, Abıhayat ve Uzunçayır yaylalarının bir bölümü Erzincan sınırı içinde kalmaktadır. Bu yaylalarda ot ve çayır verimi yüksektir. Erzincan il merkezini batıdan çeviren Karadağ üzerinde ise Takkuran ve Tahsullu yaylaları bulunmuktadır.
AKARSU VE GÖLLER
İl'in en büyük ve en önemli akarsuyu, karasu ırmağıdır. Karusu ırmağı, fırat'ın en önemli iki kolundan biridir. Tercan Ovalarında ırmağa kuzeybatıdan Keşiş Dağglarından çıkan Çayırlık Dere katılır. Ayrıca güneydoğudan, Tuzla suyu katılır.
Erzincan Ovasında Karasu Irmağı, iki yandan Mercan, Kom, Cimin, Pahnik ve Sürperen suları ile Çardaklı deresini alır. Irmak, Erzincan Ovasından sonra, Bağıştaş'a kadar, derin bir yatak içerisinde akar. Karasu, Kemaliye ilçesinde Kadıgölü suyu ile Miran suyunu aldıktan sonra, ilçenin güneydoğusunda Başpınar yakınlarında Elazığ il Sınırına girer.
Erzincan il sınırları içinde önemli sayılabilecek göl yoktur. Çayırlı ilçesinde Yedigöller ve Aygır gölü, Otlukbeli ilçesi gölü, Kemaliye'de Kadıgölü gibi küçük göller vardır.
TERCAN BARAJ GÖLÜ
İlimizin Tercan ilçesinde, Tuzla çayı üzerinde kurulmuştur. Kurulu gücü 15 megevat, 3 tane tünelden ibarettir. Yıllık üretim kapasitesi 48,5 milyar kilovat saattir. Göl aktif hacmi 151 milyon metreküptür. Barajdan elektrik üretimi ve sulama yönünden faydalanılmaktadır ve 10314 hektar alan sulanmaktadır.
GÖLETLER
Refahiye ilçemizde bulunan Kalkancı ve Akarsu Göletinden arazi sulama yönünde faydalanılmaktadır.
BİTKİ ÖRTÜSÜ
Karasal iklim özelliğini taşıyan Erzincan İli doğal bitki örtüsü yönünden zengin değildir. Erzincan'da ve Tercan çevresinde genel bitki örtüsü step olup, bu da yaz mevsiminde büyük ölçüde kurumaktadır Ancak, yüksek dağların sağlamış olduğu yağış fazlalığı, bu dağlarda çalılık ve meşeliklere yetişme imkanı vermiştir.
Erzincan batısında yer alan ve özellikle Refahiye'den başlayıp Kemah, Kemaliye çevresine kadar giderek zayıflayan ve seyrekleşen çam korulukları meşelikler ve çalılıkları geniş, ölçüde rastlanır. Ağaçlar, akarsu boylarında yetişmekte, ovalarda ve yerleşme çevrelerinde ise sulamak şartıyla oldukça fazla miktarda meyve ağaçları yetiştirilmektedir.
Ormanlar, İl merkezinin güneydoğusunda, Sansa Boğazına dek olan Karasu Vadisi boylarında, Refahiye ilçesinin güneyinde ve Kutlutepe eteklerinde bulunmaktadır.
İKLİM
İlimiz genel olarak, karasal iklim özelliğine sahiptir. Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan, Elazığ ve Malatya dışındaki diğer tüm illerden, daha ılıman bir iklimi vardır.
Sıcaklık şartları itibariyle, yıllık sıcaklık ortalaması 10.6, en soğuk ay alan Ocak ayı ortalamasının -3.7, en sıcak ay olan Ağustos ayı ortalamasının da 23.9 olduğu görülmektedir.
Yaz günü itibariyle, ortalama olarak 115 gün (Nisan ile Ekim arası) yaşanmakta olup, ilimiz çevre illere göre daha uzun ve sıcak yaz mevsimi yaşamaktadır.
Kış mevsiminde ise, doğudan gelen Sibirya menşeyli hava kütlelerinin tesirinde kaldığı zamanlarda, oldukça sert kış günleri yaşanmaktadır. Ortalama yaşanan kış günü sayısı 30 gündür.
Don olayları, genel olarak Kasım ayında başlayıp, Nisan ortalarına kadar sürmektedir. ilimizde ortalama kar yağışlı gün sayısı ise 42 gündür. Kar yağışları da, Kasım ayı sonlarında başlayıp, Nisan ayına kadar sürmektedir.
Yağış, itibariyle, 366.6 mm. (Kg/m²)lik yağış, ortalamasına sahip olan ilimizde, yağış, en fazla 630 mm. ile en az 210 mm arasında değişiklik göstermektedir. En yağışlı mevsim ilkbahar olup, alınan yağışın %41'i bu mevsimde, %22'si Sonbahar ve %15'i de yaz mevsiminde kaydedilmektedir. Kış yağışı oranı ise %22'dir.
Haziran ayının ikinci yarısı ile Temmuz, Ağustos ve Eylül ayının büyük bir kısmı oldukça kurak geçmektedir.
Genel olarak en fazla yağış Nisan ayında, en az yağış da Ağustos ayında kaydedilmektedir.
İlimizin yıllık nem ortalaması ise %59'dur.